Marta, Bog je s tobom
Bez rešetaka
Margitina neispunjena želja
Šjor Pjero
Prosjaci
Toma i Ante
Povratnici
Vršnjakinje
Mila
Svijetli trag
Prognani prijatelji
Stipe
Anđeo ljubavi
Ti i(li) starac
U posljednji tren
Ivka iz Srinjina
SVJETLO DOŠAŠćA
Karitas
Žlica dobrote
Mala ljubav
Pokora ili...
Susjedi - ćaća i sin
Raspeti do Uskrsa

SVJETLO DOŠAŠćA


Image



Image


Kao što nam stari često pišu i čestitaju blagdan unaprijed, tako i njihove čestitke prve rese stalke i stoliće ili košarice, u kojima se skupljaju njihove želje, molbe i preporuke. Neke su nekada isključive i sebične, ali dopustimo im da nas oni trebaju i vole na svoj način.
Prva takva poruka i molba došla je napisana na pravoj božićnoj čestitci, ispisana na četirima stranicama i potcrtana na mjestima gdje je bakica željela iskazati svoju volju, majčinsku i staračku odlučnost.
Premda je prije čestitke stigao bakin sin, koji je procijenio da bi majka trebala konačno biti smještena u Dom i počeo prikupljati za to potrebne isprave, malo poslije toga, baka se odlučno usprotivila. Sin je rekao da sve poduzima u dogovoru i s majčinim pristankom. Ipak…? To nije bilo tako.
Na ispisanim stranicama, starica vapi pomoć, drhtavim ali čitkim i pismenim rukopisom. Ističe da sin stalno traži odrezak od mirovine, ali ga ona ne da. U pismu kaže da s novcem od mirovine može platiti potrebnu pomoć, što do sada uredno čini. Stan je prepisala na sinovljevo ime i k tomu mu dala i nekoliko novaca… Odrezak od mirovine sin treba priložiti sa zahtjevom za smještaj u Dom. Starica mu to uskraćuje.
Majka misli da ima pravo, da može i da je zavrijedila sinovljevo strpljenje.
Bogatstvo siromašnih će i dalje odlaziti k bakici i pomagati joj, a mi ćemo s prvom došašćevnom svijećom moliti da svjetlo u nama pobijedi tamu, da rasprši bakinu tjeskobu, da očaj pretvori u istinsko iščekivanje Djeteta i da svi otkrijemo ljudskost priprostih jaslica.
Marija i Josip tražili su prenoćište i nisu ga našli. Baka ima prenoćište a mora iz njega otići.

Isuse! Požuri vrijeme, prosvijetli nas i bakina sina!

***

Život nije samo ono što priželjkujemo i čemu se nadamo. Život mnogo puta pruža i daje ono što ne želimo, što je teško, što bismo željeli da nas mimoiđe. Život i događaji oko nas često su nepovoljni i teški, svojom stvarnošću odudaraju od blagdanskoga sjaja i mirisa prepunih stolova, okupljenih naraštaja. U takvu životu, blagdani su često hladni, gladni i sami. Samo toplina našega ognjišta, miris pečenja i slatkiša, dašak je topline koji kroz prozore i vrata dopire do hladnih i siromašnih ruku koje čekaju našu dobrotu.
Molimo Boga za sve siromahe, za sve djevojčice sa šibicama, ne zaboravimo ih! Uočimo i darujmo ih!
Bog nam je dao ruke da ih pružamo. Učinimo to paleći došašćevna svjetla, darujući toplinu suosjećaja, za koju smo svi stvoreni.

***
 
 
Vjerovali smo da će gangrena svladati slabost Renatina tijela, pogrbljena od duga stajanja i prošnje. Tako su procijenili i liječnici, pa su je nakon obrade i previjanja vratili kući. Nakon kratka oporavka, Renata je ponovno kraj ulaza u samoposlugu, sada blizu kuće, jer ne može daleko hodati.
Upoznali smo krutost i nepisane zakone u odnosima u kojima žive osobe od prosjačenja. Naime, novac koji Renata dobije prosjačenjem, donosi kući, gdje se namiruju različite sumnjive potrebe. Ona živi na podu, bez postelje. Sanitarni čvor i slavine u prostoriji su začepljeni.
Nažalost, Renatina sestra koja tu živi nije se složila s njezinim liječenjem, ni pomoću u kući, a ni željom i namjerom Bogatstva siromašnih da se stan samo nužno popravi, da se donese postelja i osiguraju uvjeti života. Naime, tada bi izostalo Renatino prosjačenje, koje bi do sada dnevno obogatilo skromni kućni proračun za tristotinjak kuna. Renatina je sestra zato ispraćala socijalnu službu, liječnicu i naše Bogatstvo siromašnih, kao nepoželjne: kruto i lupom vrata za njima.
Još uvijek molimo Boga da nam pokaže pravi put: - Kako pomoći Renati? –
Za sada ćemo i nju zaogrnuti vijencem došašća i moliti za njezinu sestru, njezina supruga, u zatvoru, i za dijete, u domu za nezbrinutu djecu, za sve koji zlorabe Renatinu bolest i nemoć.
Bože! Koliko smo svjetla utrnuli u svijetu koji si stvorio? Koliko smo leda ravnodušnosti zamrznuli? Koliko je ostavljenih badnjaka?
Isuse čiji dolazak i rođenje očekujemo! Učini čudo među najmanjima, najsiromašnijima i najgladnijima! Učini to preko nas, preko naših ruku, preko našega betlehemskog svjetla.
Kada 'naša' Renata prosi, ona reče samo: - Oprostite! –
Nagradi je, molim Te!
Nama je ta riječ tako teška, tako je rijetko izgovaramo. Daj da je iščupamo i naučimo izgovarati kao Renata, tiho i ponizno: - Oprostite! -

Split, 3. prosinca 2006.
 

Image