Marta, Bog je s tobom
Bez rešetaka
Margitina neispunjena želja
Šjor Pjero
Prosjaci
Toma i Ante
Povratnici
Vršnjakinje
Mila
Svijetli trag
Prognani prijatelji
Stipe
Anđeo ljubavi
Ti i(li) starac
U posljednji tren
Ivka iz Srinjina
SVJETLO DOŠAŠćA
Karitas
Žlica dobrote
Mala ljubav
Pokora ili...
Susjedi - ćaća i sin
Raspeti do Uskrsa

Prosjaci


Brzo će podne. Izlazim iz kuće i dolazim do kraja ulice. Zima je. Ispred mene je starica s rukama u đepovima. Gleda ispruženu ruku mlade prosjakinje, koju nemirno unosi u lica prolaznika. Starica očito nije namjeravala izvaditi ruke iz džepova, u kojima možda nije imala ni rupčić za obrisati suze, koje je bura gonila na oči, a koju kunu sitniša, možda i je, ali njezino oko, u ovoj ruci, nije prepoznalo ljutu potrebu.
Nijemo međusobno odmjeravanje prosjakinje i starice trajalo je nekoliko trenutaka, ali dovoljno da prosjakinja izgubi strpljenje. Da se starica nije ispriječila, možda bi netko i dao kunu-dvije. Ona je samo 'smetala'. Kada su se, sa staricom, pogledom prema ruci, pridružili i drugi, istom pridošli prolaznici, u samo jednoj sekundi, ruka se prosjakinje pretvorila u prijeteći mač, a dotada, tihi glas prerastao je u poviku: - Štaaa! Šta si stala? Imaaaš? Nemaš? Goni se! - ulicom se pronio urlik.
Starica je šutjela, s rukama u đepovima. Okrenula se, pogledala je oko sebe i osjetila da je, među okupljenim prolaznicima zastićena, a prosjakinja je spuštenih ruku i pogleda nastavila put prema nekoj drugoj ulici.
*****
Idem na misu. Za pet minuta bit će sedam sati. Na ulazu u crkvu, zaustavi me djevojka, od petnćst godina, i upita: - Tete! Imate li koju kunu? Kupila bi' krafnu. Gladna sam. -  
- Imam! Dođi! Idemo! Kupit ću ti krafnu. Hoćeš li i sok? – pitam je, a ona, kada je čula ono - idemo -, okrene se i pobjegne, umornih očiju i raširenih zjenica, uznemirena i prestrašena, izbačena, tko zna iz čije noći, u rano, hladno jutro. Gladna na ulicu.
Pomislila sam da bi Bogu bilo milije da sam uspjela zaustaviti djevojku, popričati s njom, nahraniti je i pomoći joj, i da sam današnju Radosnu riječ živjela neposredno, s ovom nesretnom i izgubljenom osobom, tražeći, zajedno s njom, pravi put.
*****
Nekoliko godina, dolazila je, ispred kuće, jedna starica, teško hodajući, noseći u ruci praznu košaru od vina, koju bi stavila do crkvenih vrata, pokrila kartonom i sjela.Tu, kraj nje, prolazilo je mnogo ljudi, svaki dan, osobito žena, koje odlaze na tržnicu, i zaposlenih, koji, za jutarnje stanke, obilaze okolne dućane. Ljeti ne dođe izletnik u ovaj grad, a da ne prođe kroz ovu ulicu, pa mnogi dadnu koju kunu.
Starica je bila neobično jaka. Imala je put, koja je odavala da živi bliže prirodi nego u gradu. Sa svim prodavačima iz susjedstva svoga  ' radnog mjesta ' pozdravljala se i razgovarala. Poznavali su je i đaci. Svaki dan, kada bi prolazili pokraj nje vikali bi, ponavljajući njezine riječi, kojima bi molila prolaznike: - Daj babi dvi kune. - Ali, kada je istopm počela 'raditi' u našoj ulici, baba je govorila: - Daj babi jednu kunu. - To je mladež znala, pa bi vikali: - Baba, poskupila si! Baba! Poskupila si sto posto. - Baba se ne bi ljutila. Ispratila bi ih smiješeći se. I oni, premda školarci, ostaviti bi babi kunu. Prolaznicima je to bilo zanimljivo. Rijetko bi tko prošao da Babi nije ostavio kunu-dvije. Kada bi sunce bilo u zenitu, baba bi se premjestila u hlad. U podne bi otišla, a popodne bi se ponovno vratila.
Tako bi možda bilo još i danas da jedno jutro nije pred nju stala jedna žena s policijom i glasno, pred svima okupljenim prolaznicima rekla da baba nije siromašna, da živi blizu grada i svako jutro dolazi autobusom ' na rad '. Baba ima dvije kuće, zemlju, da joj ništa ne manjka. - Može baba još i vama pomoći -, rekla je, a onda se okrenula babi i rekla:  - 'ajde Baba! Diž' se polako! Ta ti kašeta više ne će trebat. Svršilo je! -
Baba je, bez riječi, pošla za ženom. Ne znamo tko je ona  babi, kći, nevjesta ili…?  Otada se baba nije nikada više vratila u našu ulicu i nije se čuo onaj njezin povik, na koji smo bili naviknuli: - Daj Babi dvi kune! -
*****
Jedan ili dvaput u tjednu, ulice u gradskoj jezgri poplave mladim, malodobnim djevojkama, koje na rukama nose malo dijete i prose. čine to tiho da ih tko ne otkrije i prijavi. Ako ih netko od prolaznika ukori, ne odgovaraju, povuku se, nestanu u prvoj ulici. Uvijek su pripravne na bijeg pred policijom. Zima je. Nisu zapuštene. Dobro su odjevene, a ni djeca im u naručju nisu dronjava. Kao da su sve izašle iz iste kuće, raspoređene tako da prekriju sva mjesta u staromu gradu. Službe grada, zadužene za skrb o djeci i mladeži, samo znaju da ih, nekoliko puta u tjednu 'neki' dovezu pred grad i puste ih na 'posao', ali nitko više ništa ne zna od toga. Nitko ih nije pitao, pratio kada ih i tko ponovno preuzme, odveze, i kamo? Ne zna se tko time ravna, tko stoji iza toga 'posla'. Dok su novinski stupci puni nasilja, nitko ne pita čija je ova mladež. Jesu li ovo prave majke ove djece ili su im one 'dane' samo za 'ovaj posao', za nekoliko dana u tjednu. - Je li ovo nasilje? - pitam. Kako to da ovo nikoga ne zanima, da o ovomu nitko ništa ne piše, ne ispituje, kako to da se o njima nitko ne briga?
Od koga ove malodobne 'majke' bježe i komu služe?
*****
Neki mladi ljudi, uljudno odjeveni, redovito stoje ispred ulaza u samoposlugu i prose: - Samo dvije kune! - Neki pak dolete u žurbi, unesu se u lice i žurno traže novac. Nekima treba samo za 'autobus'. Neki stoje ispred pošte, i dok čekaju prolaznike koji će im spustiti u ruku jednu kunu, istodobno preuzimaju drogu od  'prijatelja'  tu pred nama, koji smo nenamjerni prolaznici.
'Naučili' su nas da ne smijemo govoriti o njihovu ponašanje, ni o izgledu, da im se ne smijemo suprotstaviti, a ako im nemamo što dati, onda to moramo reći, s mnogo pozornosti, da ih ne izazovemo, jer može biti poteškoća.

Image

Oni, stari prosjaci, bogalji u kolicama bez nogu i na štakama, s protezom, slijepi i tihi, na koje smo bili navikli, oni kao da uzmiču pred novim i nasilnim, koji su u nama promijenili staru sliku prosjaka.
*****
Nakon Drugoga rata, 1945. godine, imala sam pet godina. U našu je kuću i susjedstvo, dolazila siromašica Anđela, koja je živjela u ruševinama, a i drugi prosjaci. Mama bi zamotala umotak hrane, nekoliko dinara i poslala bi me da to odnesem Anđeli, koja me je čekala dolje, pred vratima. Anđela bi me poljubila a meni je to bilo veoma drago. čekala sam kada će opet doći. činilo mi se da mama radi nešto, veoma dobro za Anđelu. Siromasi su tada, pred vratima kuća, čekali za  komadić kruha i ako je bilo još nečega. Bili su zahvalni. Nisu psovali ni proklinjali. Blagoslivljali su.
U prvom razredu osnovne škole, bilo je djece koje nisu imale ni bječvice, pa bi ona zimi dolazili smrznuti, u staroj, istrošenoj obući, a roditelji ipak nisu prosili. Prošli smo rat. Kod kuće su se često pripremali umotci s robom i hranom i slali siromašnima. Bila sam raznositeljica, koja bi blagdanima raznosilao meso, koje bi dobri djed Duje kupio za slijepoga Borisa i Anđeliku, za udovicu Anku i njezine dvije kćeri i druge...
Oni su u meni do danas sačuvali sliku prosjaka koji ne prijeti, koji vjerojatno nije kriv za svoje stanje, koji ne krade, ne tuče, nije nasilan, pred kojim se ne ću bojati otvoriti novčanik i pomoći mu, kupiti mu kolačić, odnijeti mu robu.
Sadašnji prosjak, okružen krutošću i bezobzirnošću u ovoj se maloj Hrvatskoj promijenio i postao nametljiv, surov, krut.
Strah me je.
*****
U ovo korizmeno doba, zastajem u pustinji i, zajedno sa svima vama, dragi moji prosjaci, želim biti i ostati čovjek.
Šimun.
Bližnji.

Image


Image

Split, 2004. god.

 

 Image

....dana predanih siromasima, zaboravljenima, bolesnima
često jedini ključ u bravi njihovih vrata - po kojemu računaju vrijeme, doba dana.

BOŽJI SIROTAN

Tko može proći kraj prosjaka i okrenuti glavu od njega, taj je odabrao pogrješan čin. Osim  razuma za ljude, treba imati i srca, rekla je, prije mnogo godina, dobra, stara, profesorica psihologije. 
Što se, međutim, dogodilo sa srcem, pa je ono otvrdnulo? Zatvorilo se, pa ga drugi, sve teže čuju da kuca.
Poznavala sam siromašicu, koja  je, već nakon pete godine života, bila predana u dom za djecu bez roditelja. U obitelji s više djece, majka je teško oboljela na pluća, a otac je umro od prevelika pića. Kako je siromašica rasla, tako je prelazila iz jednoga u drugi dom. Braća i sestre, koji su bili zdraviji od nje, zaposlili su se, braća se oženila, a sestre udale, pa za Maricu, nisu imali vremena.
Otišli su, svatko na svoju stranu, a jedna sestra u Njemačku. Ipak, i te novoutemeljene obitelji nosile su sa sobom posljedice teškoga i siromašnoga djetinjstva. Siromašni, nisu posjećivali svoju sestru.
Ona bi iz Njemačke, jednom godišnje, od sestre dobila dvjesto njemačkih maraka, onoliko koliko je mogla izdvojiti, a siromašica bi nakon toga odlazila kupovati sitnice i svima glasno govorila: - Ovo mi je poslala moja sestra! - Htjela je da svi znaju i čuju da ima sestru, da je sestra voli i da misli na nju.
Njezino je pravo ime bilo Marići. Mi smo je, od milja, zvali  ćići. Ona nije mogla izgovoriti slovo ć, a nii slovo š nije izgovarala posve jasno.
U djetinjstvu  je oboljela od šećerne bolesti, pa je zato bila nesposobna za rad. Šestdeset sedam je godina živjela u domovima. Poznavala je sve naraštaje domskih radnika. Bila je dobroćudna, čista i uredna, vedre naravi, poštena. Mnogi su je u Domu voljeli a i u crkvenomu zboru, na tržnici, u banci, u ambulanti, kamo bi odlazila po lijekove, za domske stanare.
 često bih je našla da u svojoj sobi broji sitniš. Popodne, nakon ručka, izlazila bi vani, poslušati koga. Redovito je odlazila u frizerski salon, kraj doma, gdje bi malo pomagala, poslušala bi vlasnicu ili kupca.  Brzo bi se umorila. Sjela bi i pričala.  Nikada nije otišla a da nije dobila koju kunu nagrade.
Za božićne bi blagdane posjetila sve svoje dobročinitelje, koji bi je rado primili i nagradili.
Tako je i moja obiteljska zajednica, saznavši za tužnu  sudbinu naše ćići, odlučila, jedne godine, pozvati je da zajedno s nama provede Badnju večer. Kao i svake godine, tri su naraštaja dočekala Badnju noć zajedno, a taj put i s našom dragom ćići. 
Nekoliko dana prije Badnjaka, ćići je bila veoma uzbuđena. Obilazila je sve u domu i ustreptala od sreće, pričala je da će Badnju večer dočekati izvan doma, u jednoj obitelji.
Nakon večere, došli smo ispred bora, gdje su, kraj jaslica, bili darovi, a na svakomu je pisalo ime.
ćići me je, kao dijete, uhvatila za ruku i rekla:  - Ajme meni, Gospe moja! Sta je ovo? Dva paketa san dobila! - viknula je.
Potom je podigla pogled prema vrhu bora, zvijezdi repatici i zapjevala svojim tremolom: -  Veseli se majko Bozja...! -
Ne sjećam se više, što je bilo u ćićinu zamotku, samo znam da su nam se svima oči zasuzile. Bio je to milosni trenutak, Božić s nepatvorenim prosjakom kraj božićnih jaslica. 
ćići je često pričala da mazga nije htjela povući zapreg, kojega su doveli da odveze lijes njezine majke. Nije znala gdje je ukopana.
- … Nema je vise. Sican se da je posli na to misto dosa niki Milos. Ne bi ti znala rec, di je to. Tako je kad nemas platit. -
- Slusaj! Kad ja umren, morate me lipo obuc, ka anđela, i donit mi puno biloga cvica. -
Tako je i bilo. ćići je preminula u 72. godini, kao Božji sirotan, proseći stalno da joj budemo bližnji!

(Mira Donadini)

12. listopada 2005.